Műtét utáni teendők

Posztoperatív kezelési protokoll

Altatás


Altatás után a beteget melegben kell tartani legalább addig, amíg teljesen ki nem ürülnek az altatószerek (másnap reggelig). Enni és inni csak akkor kaphat, ha már teljesen felébredt, a tekintete kitisztult és nem dülöngél.


Seb

A sebet védeni kell az elázástól, koszolódástól, vakarástól és nyalástól, ehhez gallér folyamatos viselése kötelező varratszedésig. A ruha és a felfújható gallér kevésbé megbízható, mint a műanyag, alkalmazásuk nem kizárt, de fokozott odafigyelést igényel. Általában a seb le van ragasztva egy légáteresztő anyaggal, amit az operációt követő 2-3 napban érdemes eltávolítani. A sebet figyelni kell, ha megduzzad, a környéke kipirul, szétnyílik, belőle zavaros, nyúlós váladék ürül, állatorvosi segítséget kell kérni. 1-2 napig minimális híg, vörhenyes folyadék ürülése normális lehet. Fokozottabb vérzés esetén jegelés javasolható (a bőr és a jég közé törölközőt kell tenni a bőr védelmére).
A varratokat a műtétet követő 10-14 nap múlva kell kivetetni.


Kötés


Ortopédiai beavatkozás után gyakran kötést helyezünk fel, a seb védelme, a szöveti rétegek összenyomása, ezáltal vérsavó felhalmozódása és oedema kialakulásának a megelőzése és az állat komfortjának javítása érdekében. Az operáció miatti manipulácio és következményes oedema, rontja a műtéti terület és a végtag keringését, ami miatt nagyon fontos, hogy a kötés nem lehet túl szoros, mert az súlyos szövődményekhez, ritkán a végtag elvesztéséhez is vezethet.

A szoros kötés tünetei:
Az állat többet foglalkozik vele mint az normális lenne (normális esetben szinte egyáltalán nem fordítanak rá figyelmet), elkezdi megszállottan nyalni, rágni vagy dörzsölni, nyugtalan, fájdalmat jelez. A probléma esetleg étvágycsökkenés, depresszió formájában is megnyilvánulhat. Bármely tünet előfordulása esetén azonnal el kell távolítani a kötést!


Egyéb komplikációk:
A kötés elázik, bűzös, lejjebbcsúszik, a testhőmérséklet megemelkedik. Ezekben az esetekben is a kötést azonnal el kell távolítani.


Mozgáskorlátozás


A legtöbb ortopédiai beavatkozást 6-8 hetes mozgáskorlátozás követ. Ezalatt kerülni kell a lépcsőzést, futást, ugrást és a csúszós felületeket. A legjobb megoldás a ketrecnyugalom és a pórázas séták.


Az 1.-2. héten csak rövid séták megengedettek, napi 3-5x


A 3.-4. héten fokozatosan növelhető a séták hossza, kb 10-20 perces séták, napi 3-5x


Az 5.-6. héten, kb 20-30 perces séták, napi 3-5x


A mozgáskorlátozást fokozatos mozgásba vétel követi, ami további 2-3 hétig, növekvő mennyiségű kontrollált mozgást jelent.