Hogyan és miért kell elérnem az egészséges testsúlyt a kutyámnál?

Egy kutya onnantól számít túlsúlyosnak, ha a zsírfelesleg túllépi a fajtára jellemző optimális testtömeg 15-20%-át. Kialakulása alapvetően azzal indokolható, hogy a bevitt energia mennyisége meghaladja a felhasznált energiát, ezzel kényszerítve a szervezetet a raktározásra. A fenti helyzet kialakulásában több tényező is szerepet játszhat. Ilyen például az ivartalanítás, mert a nemi hormonok hiánya csökkenti az energiaszükségletet, ezzel megbontja az egyensúlyt. Egy másik fontos tényező lehet valamely ortopédiai betegség miatt kialakuló csökkent aktivitás.


A megszaporodott zsírszövet egy állandó, alacsony szintű gyulladást tart fent az egész szervezetben. Ez az ízületi porcban is jelentkezik, ami hozzájárul annak károsodásához, továbbá a megnövekedett testsúly okozta túlterhelődés is hosszú távon az ízületi porc kopását vetíti előre. Az ízületi porc kopása végül a teljes ízület leépüléséhez, arthrosis korai kialakulásához vezet, ami állandósuló fájdalmakat, sántaságot okozhat.


Az elhízás további negatív hatásai:

  • Fokozza a tumorok kialakulásának a gyakoriságát
  • Szívbetegséget okozhat
  • Inzulin rezisztenciát és így 2-es típusú cukorbetegséget okozhat
  • Szembetegségekhez vezet
  • Hasnyálmirigy gyulladást okozhat
  • Vesebetegséget/veseelégtelenséget okozhat
  • Összességében rontja az életminőséget és rövidíti az élettartamot.


Kutyánk sikeres fogyasztásának első lépése, hogy felismerjük és elfogadjuk azt, hogy valóban túlsúlyos és az ő érdeke a fogyás. A sikeres fogyasztásához életmód váltás, a tulajdonos részéről szigorú odafigyelés szükséges. A napi táplálék adag pontos kimérése elengedhetetlen. Fontos a jutalomfalatok lehetőség szerinti elhagyása vagy csökkentése -ebben az esetben az adott napra meghatározott ételadagból kapjon egy-egy darabkát jutalomként. Ne etessük konyhai maradékkal kedvencünket!


Egy kutya napi nyugalmi energiaszükségletét a következő egyenlettel lehet kiszámolni:

 

RER (kcal/nap): 70x(Ideális testsúly kg) 0.75

 

Erre inkább akkor van szükség, ha nem gyári száraz tápot kap, ami kimérhető és pontosan adagolható az igényeknek megfelelően. A fogyás eléréséhez a bevitt energiamennyiséget csökkenteni kell, ami azt jelenti, hogy ha tápot etetünk, akkor a csomagoláson feltüntetett, az ideális testtömegnek megfelelő, ajánlást kell követni és annak csak a 80%-át szabad adni. Az egészséges fogyás a testsúly heti 0.5-2%-os (nagyobb testsúlynál inkább 0.5-1%) csökkenését jelenti, ami a diéta elején heti rendszerességű mérlegeléssel és szükség esetén a táp mennyiségének utána igazításával (újabb 10%-os táplálékbevitel csökkentéssel) érhető el. Ma már számos fogyókúrás táp is elérhető, melyek az alacsonyabb energiabevitel mellett is teljes egészében kielégítik kedvencünk tápanyagigényét, így nem fog hiányt szenvedni makro- és mikro-tápanyagokból.


Másik fontos lehetőség a bevitt energia csökkentése mellett, a felhasznált energia növelése. Ezt a séták, játékok, egyéb mozgásformák számának és idejének növelésével érhetjük el. A fokozott aktivitás több szempontból is kedvező, növeli kutyánk izomtömegét, jobb közérzetet biztosít, szorosabbá fűzi a kapcsolatot állat és ember közt, valamint segíti az ízületek keringését és ezáltal a porcok tápanyagellátását.


Az ideális testalkat:

 

idealis_testalkat.jpg 


A bordák könnyen tapinthatók, csak minimális zsírréteg fedi őket. A horpasz fentről nézve könnyen felismerhető, oldalról nézve a has vonala hátrafele enyhén emelkedik.

 

Forrás: Textbook of Veterinary Internal Medicine - diseases of the dog and the cat, 8th edition

STEPHEN J. ETTINGER, EDWARD C. FELDMAN, ETIENNE CÔTÉ