Felkészülés műtétre

Felkészülés a műtétre

Ezúton szeretnénk néhány hasznos tanáccsal segíteni kedvencük műtétre való felkészítését. Az alábbi teendőket, vizsgálatokat az altatás biztonságának növelése érdekében kérjük Önöktől. 

 

Koplaltatás

Nagytestű, fél évnél idősebb, illetve brachycephal (rövid fejű, pl. mopsz, bulldogok) állatok esetében 12 óra koplaltatást kérünk.


Kistestű, különösen miniatűr (5 kg alatti) fajták vagy 4 hónapnál fiatalabb állatok esetén a műtét reggelén korán, 5-6 órakor kapjon még egy harmad adag nedves ételt.


Kis mennyiségű vizet a műtét reggelén is ihat az állat.

 

Vérvizsgálat

A műtétet megelőző 2 hétben ajánlott laborvizsgálatot végeztetni a kezelő állatorvosuknál, melynek minimálisan tartalmaznia kell a vérképet, illetve az alap vese- és májparamétereket. Amennyiben megoldható, véralvadási vizsgálat és szívférgesség-szűrés is javasolt. 


Ha az elmúlt fél évben kedvencének volt olyan laborvizsgálata, mely érdemi eltérést nem mutatott, és a azóta nem tapasztaltak semmilyen állapot változást (pl. a vízfogyasztás növekedését, fogyást, hízást, fáradékonyságot, köhögést, hányogatást), úgy az a labor is elfogadható a műtéthez az állat 7 éves koráig.

 

Szívultrahang

Az esetlegesen tünetmentesen megbúvó veleszületett vagy szerzett szívhibák kiszűrhetők ezzel az egyszerű, ébren elvégezhető vizsgálattal. Amennyiben van rá lehetőségük, kérjük, vigyék el kedvencüket szívultrahang vizsgálatra.

 

Idős állatok esetében

7 éves kor felett, a laborok mellett, erősen javasoljuk a műtétet megelőzően hasi és szívultrahang vizsgálat elvégzését, mely lehetőség szerint ne legyen régebbi 3 hónapnál. 

 

Szívbetegség


Ismert szívbetegség esetén 2 hétnél nem régebbi szívultrahang vizsgálattal vállaljuk az állat altatását. A műtét reggelén a beteg kapja meg a megszokott gyógyszereit. Kérjük, a műtétet megelőzően konzultáljon aneszteziológus kollégáinkkal. 

 

Epilepszia

Kezelt epilepszia esetén reggel adják be a megszokott gyógyszereket. Kérjük, a műtétet megelőzően konzultáljanak aneszteziológus kollégáinkkal. 


Amennyiben kutyusuknak nem kezelt epilepsziája vagy ismeretlen oktanú ájulásai, görcsei vannak, kérjük vegye fel aneszteziológus kollégáinkkal a kapcsolatot. 

 

Hormonális betegégek

Ha ilyen betegség áll fent (pajzsmirigy alul- vagy túlműködés, Cushing-betegség, Addison-betegség, cukorbetegség) kérjük a műtét előtt konzultáljon aneszteziológusainkkal! Hormonális betegségekre szedett gyógyszereket kérjük, a műtét reggelén is adják be az állatnak.

 

Gyógyszerek

Kérjük, amennyiben a kutyus szteroid tablettát szed, vagy az elmúlt 1 hónapban szteroid injekciót kapott, a műtét előtt legalább 2 héttel konzultájon aneszteziológus kollégáinkkal.


Nem szteroid típusú fájdalomcsillapító (pl. meloxicam, carprofen, ketoprofen, robenacoxib, grapiprant hatóanyagú) gyógyszert kérjük, a műtétet megelőző napon már ne adjon az állatnak.

Trocoxil tabletta alkalmazása esetén kérjük, konzultáljon aneszteziológus kollégáinkkal.

 

Ivarzás

Tüzelés esetén a halasztható műtétek időpontját javasoljuk a tüzelés utánra kitűzni, mert az azzal együtt járó magas ösztrogén szint fokozza a vérzéses szövődményeket.

 

Fürdetés

A műtét előtti napon, amennyiben van rá lehetőség, kérjük fürdesse meg a kutyusát, ezzel csökkenthetjük a bakteriális szövődmények valószínűségét.